Sonntag, 28. Juni 2009

Gulai Ayam Biryani

Gulai ayam ni diilham oleh my cik abe sndiri.. Ade satu hari tu.. tetibe cik abe kate bia dia masak.. dia kate nk buat resepi baru.. dia nk gune biryani paste yg ade dlm peti ni ha..cahida pon t'amatla hepi bile cik abe offer diri nk masak.. hehe. Hasilnya bole tahan.. gulai ayam.. tp rase cam gulai ikan.. hmmm camne tu? tp serius! mmg sedap.. =)
So.. kelmarin cahida pn masak ayam gune biryani paste tu jgk.. tp dgn style sendiri la.. aritu x tgk cik abe msk mcmane.. dan hasilnye lg sedap dr cik abe buat.. hehehe.. kan abah kan=D

So.. here we go..
Bahan² :
~Tumisan~
1 biji bawang besar }dihiris nipis
3 ulas bawang putih }dihiris nipis
2 biji cili merah }dipotong serong
sekuntum bunga lawang
setangkai bunga cengkih
2 biji buah pelaga
sbtg kulit kayu manis
~Digaul bersama ayam~
8-10 ketul ayam
2 s/b serbuk kari
2 s/b biryani paste
sedikit serbuk cili
garam
~Lain²~
250ml santan
2 btg serai }dititik
3-4 biji cili padi}belah jgn sampai putus..kalau xnk belah pn takpe
sedikit air
garam+gula

Method :
1. Gaulkan ayam dgn serbuk kari + serbuk cili + biryani paste + sedikit garam.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan² diatas sehingga garing.
3. Masukkan ayam dan gaulkan. Biarkan seketika sehingga agak kering.
4. Masukkn santan. Kalau pekat sgt tambah air sket.
5. Pastu trus masukkn serai + cili padi.(Kalau suke bole masukkn jgk carrot dan kentang)
6. Masukkn gula+garam secukup rase.
7. Perlahankan api dan biarkan sehingga ayam betul² masak dan sebati dgn kuah.
8. Setlh siap bolehla dihidang bersama nasi ataupon roti.

Tips Cahida :
~Biasanya gulai ayam kite akn masukkn asam keping(asam gelugor).. tp dlm resepi ni xpayah sbb biryani paste tu dh masam.
~Kalau nk bangkitkn lg aroma dan rase gulai ni.. bole masukkn daun limau purut @ daun kunyit.
~Gulai² mcm ni kalau mkn ngan nasi.. kena ade sambal belacan.. baru best! So.. coming up next.. Sambal belacan=D

Keine Kommentare: