So.. kelmarin cahida pn masak ayam gune biryani paste tu jgk.. tp dgn style sendiri la.. aritu x tgk cik abe msk mcmane.. dan hasilnye lg sedap dr cik abe buat.. hehehe.. kan abah kan=D
Bahan² :
~Tumisan~
1 biji bawang besar }dihiris nipis
3 ulas bawang putih }dihiris nipis
2 biji cili merah }dipotong serong
sekuntum bunga lawang
setangkai bunga cengkih
2 biji buah pelaga
sbtg kulit kayu manis
~Digaul bersama ayam~
8-10 ketul ayam
2 s/b serbuk kari
2 s/b biryani paste
sedikit serbuk cili
garam
~Lain²~
250ml santan
2 btg serai }dititik
3-4 biji cili padi}belah jgn sampai putus..kalau xnk belah pn takpe
sedikit air
garam+gula
Method :
1. Gaulkan ayam dgn serbuk kari + serbuk cili + biryani paste + sedikit garam.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan² diatas sehingga garing.
3. Masukkan ayam dan gaulkan. Biarkan seketika sehingga agak kering.
4. Masukkn santan. Kalau pekat sgt tambah air sket.
5. Pastu trus masukkn serai + cili padi.(Kalau suke bole masukkn jgk carrot dan kentang)
6. Masukkn gula+garam secukup rase.
7. Perlahankan api dan biarkan sehingga ayam betul² masak dan sebati dgn kuah.
8. Setlh siap bolehla dihidang bersama nasi ataupon roti.
Tips Cahida :
~Biasanya gulai ayam kite akn masukkn asam keping(asam gelugor).. tp dlm resepi ni xpayah sbb biryani paste tu dh masam.
~Kalau nk bangkitkn lg aroma dan rase gulai ni.. bole masukkn daun limau purut @ daun kunyit.
~Gulai² mcm ni kalau mkn ngan nasi.. kena ade sambal belacan.. baru best! So.. coming up next.. Sambal belacan=D
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen