Donnerstag, 25. Juni 2009

Bengkang Roti

ni resepi drpd mak cahida.. caranya sng sgt.. cume tempoh membakar tu je yg lame...
utk resepi ni cahida x tulih sukatan sbb mak pn bgtau agak² je.. so kite pon main agak² je la.. alhamdulillah menjadi.. dan sedap.. =)


Bahan² :
Roti potong gardenia @ yg sewaktu dgnnye.. (ikut byk mane kite nk buat)
santan
sedikit air
gula
secubit garam
telur

Method :
Cubit² roti jadi kecil².. tp jgn terlalu kecil..
kemudian rendam cebisan² roti td dalam santan.. jumlahnya cukup sekadar menenggelamkn roti² td.. santan kalau agak pekat cairkn sedikit..
Biarkan dlm sejam lebih.. in btw kite kacau² sikit rendaman tu .. sbb takut ade roti yg x terendam..
So.. bila roti dh lembut dan semua roti dh serap santan tadi(bkn serap sampai kering santan tu ok..)dan kelihatn hampir hancur.. boleh la kite campurkan bahan² seterusnya..ikut citarasa sendiri..
last skali tuangkan dlm acuan bengkang(yg ade lubang kt tgh) dan bakar pada suhu 180°C selama 2-3jam @ sehingga masak..

sekian.

Selamat Mencuba..!!! =D

1 Kommentar:

CAKCIBOR hat gesagt…

wah....butter bread pudding versi melayu! nak test aa pas ni..hehehe