Freitag, 24. Juli 2009

Banana Cake

Kek pisang ni teramat mudah caranye nk buat. Mase tu nk mkn mase tu bole buat. Sgt gebu dan sedap. Cahida amek resepi ni kt my resepi. 1st try buat mmg sedap cume kt bhgn bawah kek tu kurg masak. Tp still sedpla kan.. pisang kan. So cahida assume kurg tepung la.. And smlm try.. cahida tambahkn kuantiti tepung dan gula. Alhamdulillah hasilnya bertambah baik.. =)

Sumber Resepi : my resepi

Bahan² :
4 Biji pisang(sederhana besar)~dilecek
3 Biji telur
125g Gula putih(cahida lebihkn sket)
60g Gula perang
1 tsp Esen vanilla (cahida ganti ngn 2 Peket Vanilla Sugar)
125ml Minyak jagung (yg ni cahida gune vegetable oil)
200g Tepung (resepi asal 185g)
1/2 tsp Serbuk penaik
1 tsp Soda bikarbonat
1/2 tsp cinnamon powder (omit this.. sbb x suke)
1/4 cawan plain yogurt drink (omit jgk.. sbb rase cam x perlu)
Secubit garam

Method :
1. Panaskan oven pada suhu 180°C dan sapukan sedikit marjerin pada bekas pembakar.
2. Campurkan tepung,soda bikarbonat,serbuk penaik dan garam. Ayak dan ketepikan.
3. Di dalam satu mangkuk, pukul gula putih bersama telur hingga hampir kembang. Masukkan gula perang dan vanilla sugar. Pukul lg hingga kembang.
4. Masukkan minyak dan pisang lalu dikacau hingga sebati.
5. Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
6. Tuangkan kedalam bekas pembakar dan bakar selama 40-45 minit.

3 Kommentare:

jim hat gesagt…

td sy try buat kek pisang nih..rase sedap..tp kek tak naik..asal ehhh

syahida hat gesagt…

jimas..
awk bakar gune bekas mcmane?
kalo gune backform bulat tu.. mmg dia x naik sgt.. pastu bhgn bawah cam kurg masak..
awk try gune kastenform @ bekas utk buat bengkang yg ade lubang tgh2 tu.. insyaAllah menjadi..
kek tu jadi gebu kan.. mmg sedap! =)

jolene hat gesagt…

i suka sangat kek pisang.