Samstag, 4. Juli 2009

Asam Pedas Ikan Pari

Bahan² :
Ikan pari ~dilumur dgn sedikit serbu kunyit+garam(utk digoreng terlebih dahulu)
2 Biji bawang besar*
1 Biji Paprika bulat/panjang* (nak gune cili kering pon bole. Cahida x gune sbb cili kering sini terlalu pedas)
2 tsp serbuk cili* (nk kasi pedas)
sedikit belacan*
5-6 biji lada hitam*
2 btg serai ~dititik
Air asam jawa
Daun kesom
Garam
Gula

Method :
1. Kisar semua bahan yg bertanda *.
2. Panaskan minyak dan goreng ikan pari hingga hampir garing. Kalau xnak goreng pon takpe.(cahida goreng dulu sbb xnak ikan tu hancur sbb ikan kt sini x brape nk fresh)
3. Setelah siap, tumiskan serai ke dlm minyak yg sama hingga naik bau.
4. Masukkn bahan² yg dh dikisar dan tumis hingga garing.
5. Kemudian masukkn air asam jawa,garam dan gula secukup rase.(Air asam jawa lebihkan sket bg masam² sket baru sedap.=))
6. Masukkn ikan pari dan daun kesom dan masakkn diatas api yg perlahan hingga ikan tadi sebati dgn kuah.

Keine Kommentare: