Bahan² :
Isi ayam(cahida gune separuh dada ayam)
1 btg lobak merah(direbus hingga empuk)
3 biji ubi kentang(direbus hingga empuk)
Sedikit daun sup(cahida gune yg kering dlm botol)
Garam sikit
Lada sulah sikit
~untuk menggoreng~
tepung tempura**(dibancuh dgn air)
serdak roti(bread crumb)
minyak
Method :
1. Isi ayam dibersihkn dan ditos terlebih dahulu. Kemudian dikisar.
2. Setlh hancur masukkn kedlm bekas bersama² lobak dan kentang td. Lenyek²kan.(Cahida lenyekkn gune garpu aje)
3. Kemudian masukkn garam+lada sulah+daun sup dan ulikan hingga sebati.
4. Dah sebati, letakkn atas aluminium foil dan balut serta mampatkn dlm bentuk memanjang seperti lemang.
5. Simpan dlm freezer lebih kurg satu jam.(Kalau nk buat simpan utk stok digoreng bile² pn bole)
6. Keluarkn dan tanggalkan alu foil tadi.(Kalau masih terlalu keras, biarkn seketika. Tp jgn biarkn sampai lembik balik ok)
7. Potong²kn setebal lebih kurg 1 1/2 cm.
8. Celupkn ke dlm tempura flour kemudian ke dlm bread crumb.
9. Kemudian sedia utk digoreng. =)
**Note : Tepung tempura ni akn buat isi ayam ni lembut tapi rangup kt luar =). Kalau kt aachen ni bole beli kt asiamarkt. Kalau kt mesia ade kot kt mane²..
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen