Freitag, 13. November 2009

Ikan Masak Asam


Ni resepi mak cahida..
one of cahidas fav la ni..
sedp mkn ngan sambal belacan @ BUDU! =D
cume cahidas style..
x pedas la..
sbb ada anak tecit yg suka mkn nasik.

Slalu mak cahida guna ikan kembong(org utara panggil ikan temenung)..
takpon ikan isi..cam ikan kayu(ikan tongkol)
sini tadak ikan² lagu tu..
kalo ada pon yg frozen..
x best.
So..
seperti biasa..
cahida akan guna ikan dorade(ikan ala siakap mesia)..
Yummy!
rasanya org pantai timur mesti suka masakan camni..
sbb kuah air masam² gitu.. ;)



Bahan² :

2 ekor Ikan Dorade ~lumur garam kunyit
2 biji Bawang besar ~ 1x ditumbuk & 1x dimayang
4 ulas Bawang putih ~ ditumbuk
2cm Halia ~ ditumbuk
2 btg Serai ~ dititik
Air asam jawa (anggaran asam jawa yg diguna.. sebesar jari telunjuk+jari hantu)
Garam
Gula
Minyak yg cukup tuk menggoreng ikan :D

Method :

~ Panaskn minyak & goreng ikan hingga garing dan angkat.
~ Buangkn sket minyak kalo rase berlebih..dn trus masukkn serai.
~ Bila dh naik bau.. tumiskn bahan² yg ditumbuk td hingga hampir garing.
~ Masukkn air asam jawa.. dan tmbhkn air sikit.
~ Bila mendidih.. masukkn ikan + bawang yg dh dimayang.
~ Perasakn ngan garam gula..(Kalo kurg masam.. tmbhn air asam jawa lg.. kalo masam sgt.. tmbah air.. SENANG! =D)

2 Kommentare:

mami hat gesagt…

ni fav aku gak nih...uh sedap btui..maktuk aku kadang boh santan..pun bes..

syahida hat gesagt…

masak asam letak santan ka mitha?
Hmm.. x besa mkn lagi tu