Montag, 9. November 2009

Ayam Madu Masak Merah

Kesian blog cahida ni.. cam dh terbiar je..
Nak kate xde benda nk post.. ade..
bknnye jarang² sekali masak.. slalu je memasak
cume.. slalunye lupe nk snap gamba benda yg dimasak..
bile dh tade gamba.. malehla pulak nk tulih resipinye..
org kate x syok la kan..

Alhamdulillah.. at last ade jgk gamba..
Resipi kali ni namenye..
Ayam Madu Masak Merah..
sgt ringkas + mudah..
ni resipi rekaan cahida sendiri sbnrnye ..
tp asalnye diilhamkn oleh K.Eja(Mommy Aqidd) =)

Haa.. sblm tu cahida nk pesan k..
kuantiti bahan² yg cahida tulih ni main agak² je tau..
sbb cahida sndiri pon main ikut instinct aje.. hehe
okla ..
Selamat mencuba! =)

Bahan² :
1/2kg Ayam ~ dibersihkn tp x perlu ditos hingga kering
1-2 biji Bawang Besar ~ ditumbuk
3-4 ulas Bawang Putih ~ ditumbuk
Sedikit Halia (Sebesar ibu jari)~ ditumbuk
2-3 s/b Cili/Paprika Paste
4 s/b Kicap pekat
1 s/b Sos Tiram
1 s/k Serbuk Lada Hitam
3 s/b Madu
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit serbuk cili (optional)
Garam
Gula
2-3 btg Serai ~ dititik
Minyak utk menggoreng

Method :
~ Lumurkan ayam dgn semua bahan diatas kecuali serai dan minyak.
~ Ni kalau nk goreng trus bole.. kalau nk perap dulu pon bole.(Cahida just biar dlm 10-15min je.. sbb nk cepat)
PERINGATAN!!! Air perapan ayam kena simpan k utk ditumis!
~ Goreng ayam hingga hitam berkilat.. bkn hitam melegam yg hangit tu ye!
~ Angkat ayam yg siap digoreng td dan tumis serai² dlm minyak yg sama hingga wangi.
~ Masukkn air perapan dan goreng hingga garing.
~ Tambahkan air,garam,gula jika perlu.
~ Masukkn ayam dan kacau hingga sebati.
~ Hidang dan taburkn dgn hirisan daun ketumbar.. hmmm... yummy! =D

Keine Kommentare: