Bahan² :
1 Ekor Ayam (kecik)
1 Biji Bawang besar
4 Ulas Bawang Putih
2 Tangkai Cili Merah/Cili Hidup
4 Tangkai Cili padi(lebihkn kalo nk lebe pedas)
Serbuk Kunyit(Kalo ade kunyit idup.. guna yg tu)
3 Btg Serai ~ dititik
4 Keping Asam keping(Asam Gelugor)
1 Biji Tomato ~ dibelah 4
4 Helai Daun limau purut
1 Kotak kecik Santan
Air
Garam
Gula
Method :
~ Kisar bawang² bersama cili bersama serbuk kunyit ngan sikit air.
~ Masukkn dlm periuk ngan serai + asam keping.. pastu ltk atas api.
~ Bila dh agak kering tambahkn air dan masukkn ayam.
~ Ayam dh hampir masak.. masukkn santan.
~ Perasakan ngan garam gula.
~ Masukkn tomato dan daun limau purut.
~ Masak hingga pecah lemak.
TIPS :
Kalo tade asam keping.. bole guna asam jawa(sebesar ibu jari) + sedikit perahan limau nipis.. =)
2 Kommentare:
sedap nih...baru tadi makan;)
=)
Kommentar veröffentlichen