Sonntag, 15. November 2009

Ayam Masak Lemak Cili Api


Bahan² :

1 Ekor Ayam (kecik)
1 Biji Bawang besar
4 Ulas Bawang Putih
2 Tangkai Cili Merah/Cili Hidup
4 Tangkai Cili padi(lebihkn kalo nk lebe pedas)
Serbuk Kunyit(Kalo ade kunyit idup.. guna yg tu)
3 Btg Serai ~ dititik
4 Keping Asam keping(Asam Gelugor)
1 Biji Tomato ~ dibelah 4
4 Helai Daun limau purut
1 Kotak kecik Santan
Air
Garam
Gula

Method :

~ Kisar bawang² bersama cili bersama serbuk kunyit ngan sikit air.
~ Masukkn dlm periuk ngan serai + asam keping.. pastu ltk atas api.
~ Bila dh agak kering tambahkn air dan masukkn ayam.
~ Ayam dh hampir masak.. masukkn santan.
~ Perasakan ngan garam gula.
~ Masukkn tomato dan daun limau purut.
~ Masak hingga pecah lemak.

TIPS :

Kalo tade asam keping.. bole guna asam jawa(sebesar ibu jari) + sedikit perahan limau nipis.. =)

2 Kommentare:

nik hat gesagt…

sedap nih...baru tadi makan;)

syahida hat gesagt…

=)