Donnerstag, 27. August 2009

Laksa Kulim


KUAH LAKSA

Bahan² :
4-5 biji Bawang besar ~ dikisar
10 tangkai Cili kering ~ dikisar (Cahida campur paprika sbb cili kering sini xtra hot)
Belacan sebesar ibu jari ~ dikisar
10 keping Asam gelugor (Asam keping)
1 tangkai Bunga kantan ~ dibelah dua
12 ekor ikan kembung ~ direbus
1/4 kerat Nenas ~ dikisar
Daun kesom
Garam

Method :
1. Masukkn semua bahan kisar bersama dgn asam keping dlm satu periuk dan masakkn atas api.
2. Asingkn isi2 ikan yg telah direbus dan kisar halus.
3. Kemudian campurkan ke dlm kuah yg sedang dimasak tadi.
4. Tulang² ikan tadi juga dikisar dan ditapis airnya utk dicampurkn ke dlm kuah jgk.
5. Masukkn nenas yg telah dikisar.
6. Akhir sekali daun kesom.
7. Perasakan dgn garam.
8. Kalau rase x cukup masam.. tambah asam keping lg. (Yela ade asam keping besar ade yg kecik sikit.. so xleh nk ikut 100% jgk resepi cahida ni ye sbb kekdg size bahan² yg kite gunekn x same.. jadinye kena agak² jgk la k)

Tip :
~ Kuah laksa ni bile dh diperangat²(dipanaskn byk² kali) lg sedap.. sbb rasenye semua makin sebati. =)

SAYUR² TARUH ATAS
Salad
Timun
Bawang
Nenas
Cili padi/Cili merah
Daun selom
Telur rebus

Keine Kommentare: