Sonntag, 23. August 2009

Kurma Daging

Bahan² :
1kg Daging
5 biji Bawang merah ~ dihiris
2 ulas Bawang putih ~ dihiris
Sedikit halia ~ ditumbuk(slalu org hiris je.. tp cahida x suke nnti termkn x sedap)
Sekuntum bunga lawang
Kulit Kayu manis
2 biji Buah keras
1 paket Rempah kurma Adabi
3 biji Ubi kentang
3-4 biji Cili padi (optional sbb nk kasi pedas)
250ml Santan
Santan
Garam
Gula

Method :
1. Tumiskan bawang merah, bawang putih, halia dan rempah ratus hingga garing.
2. Masukkn rempah kurma yg telah dibancuh dgn sedikit air. Masak hingga rempah betul² garing.
3. Tambahkn sedikit dan masukkn daging. Masak atas api yg perlahan hingga daging hampir empuk.
4. Masukkn ubi kentang dan sedikit santan.
5. Bile kentang dh empuk.. masukkn lebihan santan tadi dan masak hingga pecah minyak.

Keine Kommentare: