Donnerstag, 2. Juli 2009

Kuzi Ayam & Roti Jala

**Kuzi Ayam** (Resepi Mama)
Bahan² :
1 ekor ayam
2 ulas bawang putih(ditumbuk)
100g bawang merah(berat bwg yg telah digoreng)
Hati ayam(dipotong kecil dan digoreng)
Buah badam(dihiris nipis dan digoreng)
kismis(digoreng)
1/2 botol sos tomato
1/2 tin susu cair(ideal/carnation)
4 s/b susu manis
4 s/b rempah kuzi
4 s/b minyak sapi
4 s/b minyak masak
5 cawan air
garam
gula

Method :
1. Kisar bawang goreng + sedikit air + susu cair + susu manis + sos tomato.
2. Kemudian goreng ayam terlebih dahulu hingga separuh masak.
3. Gunakan minyak yg sama dan tumiskan bawang putih hingga garing.
4. Kemudian masukkn rempah kuzi + bahan yg dah dikisar td dan tumis hingga betul² garing.(Kalau x masak betoi² nnti x sedap.. rase rempah je nnti)
5. Pastu bolela masukkn ayam + air dan jgn lupe perlahankan api.
6. Masak ayam ni sampai naik minyak.(Mengambil masa jgk ni.. so jgn panik ok!)
7. Kemudian baru masukkn bahan² yg tlh digoreng td(hati,kismis,badam).
8. Biarkan seketika dan sedia utk dinikmati.

**Roti Jala**
ni slalunye cahida buat mmg xde sukatan betul² pon ni.. main campur je. Sbb makcik pon ajar camtu..hmmm. Takpe next time buat cahida akn sukat bebtul n will update the exact amount later ok. =)
Bahan² :
Tepung gandum
1 biji telur
satu tin susu cair
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam
sedikit air(utk adjust kepekatan)

Method :
1. Blendkan semua bahan² ni dan tapis.
2. Try testing menggunakn tool roti jala.
3. Sapukan pan yg tlh dipanaskan dgn sedikit minyak terlebih dahulu.
4. Kemudian bolela mulakan operasi menjala. Kalau jala putus²..maksudnya adunan perlu dicairkn sedikit. InsyaAllah lps 3-4 kali cubaan.. hasilnya akan b'tmbh baik.

Good Luck! =D

4 Kommentare:

Neny hat gesagt…

Boleh try ni sbb rempah kuzi dah ada....

syahida hat gesagt…

k.neny better nnti masak gune wok. Kalau x nnti ayam tu mudah hancur. Selamat mencuba! =)

Lin hat gesagt…

mama senyum je tgk resipi die ade kt sni. hehehe.

syahida hat gesagt…

hehehe.. =)