Samstag, 15. August 2009

Pajeri Terung


Bahan² :
3 Biji Terung Panjang ~dikerat 2, kemudian dibelah 2 pulak, pastu belah setiap satu tu jgn sampai putus
3 Biji bawang merah ~ dihiris
1 Ulas bawang putih ~ dihiris
Sedikit Halia ~ dihiris
Sebtg kulit kayu manis
Sekuntum bunga lawang
2 s/b Rempah kari ayam/daging
1 paket Kerisik
Sekeping gula melaka
Sedikit udang kering
1 kotak kecil santan (250ml)
Garam
Gula

Method :
1. Tumiskan bawang², halia, kulit kayu manis dan bunga lawang hingga betul² garing.
2. Masukkn rempah kari yg telah dibancuh dgn sedikit air dan goreng hingga garing.
3. Tambahkan sedikit air dan kemudian masukkan kerisik dan gula melaka.
4. Masukkan sedikit santan terlebih dahulu kemudian masukkan terung dan udang kering.
5. Bila terung dh hampir layu, masukkan lebihan santan tadi.
6. Last skali cam biasa, perasakn dgn garam dan gula. =)

Keine Kommentare: