"Air dibancuh secukup rasa... Kalau manis pon.. takpela.. semanis tuannya.. =) Resepi yang ade.. dikongsi bersama.. Buat kenalan yang ingin mencuba.."
Samstag, 15. August 2009
Pajeri Terung
Bahan² :
3 Biji Terung Panjang ~dikerat 2, kemudian dibelah 2 pulak, pastu belah setiap satu tu jgn sampai putus
3 Biji bawang merah ~ dihiris
1 Ulas bawang putih ~ dihiris
Sedikit Halia ~ dihiris
Sebtg kulit kayu manis
Sekuntum bunga lawang
2 s/b Rempah kari ayam/daging
1 paket Kerisik
Sekeping gula melaka
Sedikit udang kering
1 kotak kecil santan (250ml)
Garam
Gula
Method :
1. Tumiskan bawang², halia, kulit kayu manis dan bunga lawang hingga betul² garing.
2. Masukkn rempah kari yg telah dibancuh dgn sedikit air dan goreng hingga garing.
3. Tambahkan sedikit air dan kemudian masukkan kerisik dan gula melaka.
4. Masukkan sedikit santan terlebih dahulu kemudian masukkan terung dan udang kering.
5. Bila terung dh hampir layu, masukkan lebihan santan tadi.
6. Last skali cam biasa, perasakn dgn garam dan gula. =)
Abonnieren
Kommentare zum Post (Atom)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen