Dienstag, 8. Dezember 2009

Black Mussels Masak Kunyit



Bahan² :

1.5kg Black Mussel
3 Batang serai
1-2 Biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 s/k serbuk kunyit
1 s/b Cili paste/Cili boh
Daun ketumbar
Cili padi
1/2 Biji limau nipis
Garam
Gula


Method :

~ Cuci mussels ni bersih². (Kalo bole rendam ngan air asam limau kejap..pastu cuci semula)
~ Blend bawang besar, bawang putih, sebtg serai, serbuk kunyit & cili paste dengan sedikit air.
~ Masukkan ke dlm kuali bersama 2 btg serai lg yg tlh dititik dan ltkkn atas api.
~ Biarkn hingga kering sedikit, masukkn mussels + sedikit air dan kacau.
~ Hiris daun ketumbar & cili padi.. taburkn dan kacau lg.
~ Masukkn air asam limau dan perasakn ngan garam gula.
~ Masak hingga mussels ni terbuka dan siap! :D

Donnerstag, 3. Dezember 2009

Tomyam Ayam



Ini tomyam biase je..
bole dikatekn tomyam simple jgk.. hehe
disbbkn tekak cahida x berape nk berselera nk mkn..
buat la tomyam ni sbg pembangkit selera..
masam² gitu barula ade selera sket..
maklumla sejak kena sakit perut aritu..
tekak ni dh kurg berselera..
kalo x susah betoi nk stop kalo mkn nasi.. :)

ok the recipe..

Bahan² :

Sekor Ayam(Kecil)
1 Paket Perencah Tomyam Adabi
1 Biji bawang besar ~ dibelah 4 ke 8
4 Ulas bawang putih ~ dihiris(kalo x suke mkn.. ketukkn aje)
1 Btg serai ~ dititik
5 Helai daun limau purut
Daun ketumbar
Tomato
Lobak merah
Bunga kubis
(dan segala sayur lain yg ade.. putik jagung ke.. ape² la)
Sedikit minyak tuk menumis
Air
Perahan limau nipis(drpd 1 biji limau nipis)
Garam


Method :

~ Panaskn minyak dan tumis serai dan bawang².
~ Bila dh naik bau.. masukkn perencah.
~ Masukkn daun limau purut dan sedikit daun ketumbar.
~ Dah wangi sket.. masukkn ayam + air.
~ Ayam dh nk dkt masak tu.. masukkn segala sayur + daun ketumbar lg.
~ Perahkn asam limau dan perasakn ngan garam.
~ Sedia tuk dinikmati. :)

Mittwoch, 2. Dezember 2009

Terung Bakar



Namenye terung bakar..
tp bknnye dibakar betul pon sbnrnye..
cahida just goreng atas pan dgn minyak sket..

MUDAH je! :)

Hiris2kn terung pjg..
prepare dlm satu mangkuk blackpepper yg dicampur dgn sedikit garam..
lumurkn terung ngan pepper ni dan trus masukkn dlm pan yg tlh dipanaskn..
bila dh garing.. balikkn..
tunggu garing lg..
angkat..
dan sedia utk dimkn ngn nasi.. =)