pic ni diambil mase 1st time buat.. nampk tu ade cacat² sket kt tepi tu.. 2nd time buat alhamdulillah mmg cantek.. kite dh bole adjust byk mane kite nk ltk utk setiap layer tu so that kite akn dpt layer yg perfect takpon almost perfect.. =)Yg penting sblm kite nk keluarkn dr bekas kukusan tu.. puding kena betul² sejuk. Kalu x..nnti adela nk cacat kt mane² nnti..
Sumber resepi :hanieliza
Bahan A :
1 tin susu cair
5 Tbs gula
3 biji telur A
1 tsp esen vanilla
Bahan B :
1 tin susu cair
5 Tbs gula
3 biji telur A
4 Tbs serbuk koko atau 1 s/k serbuk nescafe + 1s/k coklat pes
Bahan C :
2 Tbs gula [hanguskan] atau 2 Tbs madu(cahida buat gula hangus je..)
Method :
1. Kacau bahan A dan bahan B dalam 2 bekas yg berasingan. Tapiskan.
2. Panaskan periuk kukusan
3. Masukkan gula hangus atau madu dalam loyang 8 x 8 inci.
4. Masukkan 1/2 cawan adunan bahan A dan kukus selama 5 minit atau sehingga masak.
5. Bila dah masak masukkan pula 1/2 cawan adunan B diatas lapisan adunan A.
6. Ulang bahan A dan B berselang seli sehingga habis.
7. Sejukkan dan terbalikkan dalam pinggan hidang.
8. Potong dan hidangkan.
Tips Cahida :
~Sapukn loyang/bekas kukusan dgn butter sikit. So that sng nk kluarkn nnti.
~Mase nk kluarkn dr bekas utk dihidang.. make sure puding dh betul² sejuk.
~Bole gune pisau kecil utk tanggalkn puding dr bekas. But have to be very careful! Kalau x hasilnye nnti cam dlm pic ni nnti.. =(
2 Kommentare:
tampak enak... nyum!
mmg enak yee! hehe.. lemak berkrim. Akak sendiri pon dh lame x wat..
Kommentar veröffentlichen